Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz Mevsiminde Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlara Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, yaz mevsiminde besin, su ve havuz kaynaklı salgın hastalıkların arttığını belirtti. Dr. Ekici, sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında artış gösterdiğini ifade etti. Kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, Hepatit A ve mantar enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlar arasında olduğunu belirtti.

Su Kaynaklı Salgınlar Artış Gösteriyor

Yazın sıcaklıkların artması ve tatil dönemlerinin başlamasıyla birlikte havuzlarda geçirilen sürenin uzadığını ancak havuz sularının yeterince temizlenmemesi durumunda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında en sık görülen enfeksiyon türlerinin sindirim sistemi enfeksiyonları olduğunu belirtiyor. Rota virüs, Hepatit A, Salmonella (tifo), E. coli, Shigella (dizanteri) gibi etkenlerin uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuz sularında bulaşabileceğine değiniyor.

İdrar Yolu ve Deri Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kadınlarda daha yaygın görülen idrar yolu ve genital enfeksiyonların havuz kaynaklı olabileceğine dikkat çekiliyor. Uzun süre ıslak mayo ile oturulmamalı, duş alınmalı ve antiseptik solüsyonlarla temizlik sağlanmalıdır.

Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kulak enfeksiyonlarının havuz kaynaklı yaygın bir sorun olduğunu belirtiliyor. Uzun süre suda kalmak ve kulağa su kaçması dış kulak yolu enfeksiyonlarının tetikleyicisi olabilir.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Önlem alın!

Havuz sularındaki klor veya bakterilerin gözde konjonktivite yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Gözde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Havuzda gözlük kullanmak ve yüzme sırasında gözleri kapatmak önemli bir korunma sağlayabilir.

Sağlıklı Kalma İçin Önlemler!

  • Havuzdan önce ve sonra duş alınmalı.

  • Islak mayo hemen değiştirilmeli.

  • Kulak tıkacı ve havuz gözlüğü kullanılmalı.

  • Ayaklar dezenfekte edilmeli, havuz bölgesine ayakkabıyla girilmemeli.

  • Enfeksiyon hastalığı olanlar havuza girmemeli.

  • Suya girerken bone takılması önerilir.

  • Havuz sonrası vücut kurulanmalı.

  • Şikayet halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.

Şikayetlerde Doktora Başvurun

Ateş, kulak ağrısı, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Yenidoğan’dan sonra bu da mama çetesi!

12 bebeğin ölümüne neden olan Yenidoğan çetesinden sonra bu kez bir de ortaya mama çetesi çıktı.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Sağlık emekçisini bayramda bedava çalıştırma formülü: ‘Emeğe yapılan açık bir haksızlık’

Sağlık çalışanlarına normal mesai tamamlanmadan yapılan bayram çalışmaları için herhangi bir ek ücret ödenmediğine dikkat çeken SAHADER Başkan Yardımcısı Filiz Aksu, “Emekçinin emeğine yapılan açık bir haksızlıktır” diye konuştu.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.