Türkiye’nin Savunma Şirketi Baykar, Insansız Savaş Uçağı KIZILELMA’yı Tanıttı
KIZILELMA, Konuşarak Kontrol Edilebilecek
Baykar, yıllardır yapay zeka konusunda çalışmalar yaptığını belirten Bayraktar, bu çalışmalardan birinin de durumsal farkındalık robot araçları üretmek olduğunu söyledi. “Sensörleriyle çevreyi algılıyor ve durumsal farkındalık geliştiriyor.” diyen Bayraktar, ayrıca şunları ekledi:
“Son dönemde özellikle doğal dil işleme alanında çalışmalarımız devam ediyor. Artık KIZILELMA’ya tuşlara basarak değil, konuşarak komut vereceğiz. Diyebileceğiz ki ‘şartlar uygunsa motoru çalıştır ve kuleden gerekli izinleri alarak intikali başlat.’ O da tüm bu komutları anlayıp kule ile iletişim kurarak verilen talimatlara göre karmaşık görevleri gerçekleştirecek.”
İHA Pazarında Güçlü Konum
Bayraktar, Türkiye’nin İHA pazarındaki önemli yerine de değindi. Bayraktar TB2’nin dünyanın en fazla ülkesine ihraç edilen SİHA olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin dünya İHA pazarının %65’ine sahip olduğunu vurgulayarak, “Baykar, bu pazarın neredeyse %60’ına sahip durumda. Şu anda dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketiyiz.” şeklinde konuştu.
2022 yılında belirlenen hedeften 1 yıl önce uçuşa geçen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı KIZILELMA’nın ardından 2023’te Bayraktar TB3 de uçuş yapmıştı. Bayraktar TB3, dünyada kısa pistli gemilerden iniş kalkış yapabilen ilk SİHA platformu olmuştu.
Bayraktar, son 3 yıldır dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olduklarını ve en yakın Amerikan rakiplerinden 3 kat daha büyük olduklarını vurgularken, gelecek planlarının uzay alanında olduğunu belirtti: “’KIZILELMA’dan sonrası ne olacak” soruları gelmeye başladı. Bu vizyonu devam ettirerek, kendi kaynaklarımızla Fergani adlı uzay girişimimizi başlattık.”