FAO yöneticisi Bernoux: Tarım ve hayvancılığın iklim krizindeki rolü daha çok konuşulmalı

Tarım ve Hayvancılık Faaliyetlerinin Küresel Isınmaya Etkisi

Tarım ve hayvancılık faaliyetleri, küresel ısınmanın önemli bir kaynağı olan metan ve nitröz oksit sera gazlarının yayılmasına katkıda bulunuyor. BM Çevre Programı’nın 2021 Küresel Metan Değerlendirmesine göre, metan gazı küresel ısınmanın %25’inden sorumlu olarak gösteriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2022’de yıllık toplam metan gazı emisyonu 589,1 milyon tondu ve bu miktarın 142,3 milyon tonu tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanıyordu. Ayrıca, Dünya Bankası verilerine göre, 2020’de toplam nitröz oksit emisyonu yaklaşık 3 milyar ton karbondioksit eşdeğeri olarak gerçekleşirken, bunun 2,3 milyar tonu tarım ve hayvancılık sektöründen kaynaklanıyordu.

FAO Doğal Kaynaklar kıdemli yöneticisi Martial Bernoux, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı salımı konusundaki görüşlerini paylaşırken, bu sektörün yalnızca karbon salımına odaklanmanın iklim krizini çözmenin imkansız olduğunu belirtti. Bernoux ayrıca, tarımın metan ve nitröz oksit kaynağı olduğunu vurgulayarak, sektörün bu konuda harekete geçmesinin kritik olduğunu ifade etti.

Bernoux, geçen yıl kabul edilen Küresel Metan Taahhüdü’nün önemine de değinirken, tarımın nitröz oksit emisyonlarıyla başa çıkmak için ele alınması gereken ana sektör olduğunu belirtti. COP28 ve COP29 gibi uluslararası platformlarda tarımın öneminin vurgulanması gerektiğini söyleyerek, gıda israfı konusunda da çözüm odaklı çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bernoux, sözlerini, “Kaybedecek zamanımız yok. Dolayısıyla artık tarımın da çözümün bir parçası olmasını sağlamalıyız.” diyerek tamamladı.

COP29’da Tarımın Rolü

Bernoux, küresel nitröz oksit salınının büyük bir kısmının tarım kaynaklı olduğunu belirterek, tarımın nitröz oksit emisyonlarının azaltılması konusunda ele alınması gereken ana sektör olduğunu vurguladı. FAO’nun, UNEP ile birlikte nitröz oksit ile ilgili ilk küresel değerlendirme raporunu yayımladığını paylaşarak, COP29’un bu konudaki önemini vurguladı.

FAO’nun, nitröz oksit emisyonlarının azaltılması için yaptığı çalışmalara değinen Bernoux, tarım ve gıda sisteminin tüm aşamalarına odaklanarak çözüm odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini belirtti. Gıda israfının sadece doğal kaynak israfı olmadığını, aynı zamanda üretim aşamasında harcanan emeğin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bernoux, “Dolayısıyla artık tarımın da çözümün bir parçası olmasını sağlamalıyız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir