“`html
T24 Politika
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Suriye’deki Baas rejiminin yıkılması üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Suriye’de güvenli ve ekonomik açıdan uygun bir ortam oluşturduğumuzda, uzun yıllardır yurtdışında yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin onurlu ve gönüllü bir şekilde geri dönüşlerini sağlama imkanına sahip olacağız” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan Yılmaz, Suriye’nin asıl sahiplerinin Suriyeliler olduğunu, bu halkın yaşadığı zorlu süreçlerin ve verdiği mücadelelerin ardından yeni bir dönemin kapılarını araladığını belirtti.
Ayrıca, Suriye halkının iradesini temsil eden yeni bir rejim için geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu sürecin dar ve çatışmacı değil, kapsayıcı ve yapıcı bir perspektifle ele alınması gerektiğini dile getirdi.
Yılmaz, bölge dışındaki güçlerin, Suriye’nin istikrarına zarar vermemesi gerektiğini belirterek, uluslararası toplumun ve kuruluşların yeniden inşa süreçlerine destek vermesinin önemine dikkat çekti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Suriye halkının birliği, istikrarı ve huzuru için siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma süreçlerinin başarılı olmasını diliyorum. Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliği gözetilerek, her din, mezhep ve etnik kökenden bireylerin barış içinde yaşamaları için gerekli ortam hızla sağlanmalıdır.
Güvenli ve ekonomik anlamda sürdürülebilir bir ortamın yaratılması, yıllardır yurtdışında bulunan Suriyeli kardeşlerimizin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşlerine olanak tanıyacaktır. Yeni dönemde terör örgütlerinin ülkemiz üzerindeki tehditlerinin ortadan kaldırılması en öncelikli hedeflerimizdendir. Suriyeli Kürt kardeşlerimizin de terör örgütü baskısından kurtularak, Suriye’nin bütünlüğü içerisinde barış ortamına kavuşacaklarına inanıyorum.”
“Suriye halkıyla her daim yan yana olacağız”
Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmeleri dikkatle izlediğini ve bölgenin barış, istikrar ve refahı için çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Yılmaz, “En zor dönemlerinde olduğu gibi, bugün ve gelecekte de kardeş Suriye halkının yanında olacağız” şeklinde konuştu.
Ayrıca Yılmaz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın sözlerini hatırlatarak, “Huzurun, barışın hüküm sürdüğü, Arap, Türkmen, Kürt, Alevi, Sünni, Nusayri ve Hristiyanların birbirleriyle barış içinde yaşayabileceği bir Suriye diliyoruz. İnşallah yakın gelecekte böyle bir Suriye’yi göreceğimize inanıyorum” şeklinde anılarda bulundu. (AA)
Suriye’de savaş tırmanıyor; HTŞ grupları ilerleme kaydediyor İdlib ve Halep, Suriye’nin kuzeyinde kritik öneme sahip iki şehir. İç savaş öncesinde ülke ekonomisinin merkezi olarak bilinen Halep’te, 2016’dan bu yana ilk kez Şam yönetimi ve muhalif gruplar arasında ciddi bir çatışma yaşandı. Sonuç olarak, HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’te kontrolü ele geçirmeyi başardı. Mart 2020’de Türkiye ve Rusya, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde bir ateşkes sağladı ve iki ülkenin askerlerinin bölgede ortak devriye gerçekleştireceği duyuruldu. Bölgedeki Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait birçok gözlem noktası bulunuyor. Son gelişmelerde Hama’da da HTŞ liderliğindeki grupların kontrol sağlamasıyla, bu grupların Humus’a yöneldiği öğrenildi. Savaşın başladığı yer olarak bilinen Dera şehri, 6 Aralık 2011’den beri HTŞ ve yerel isyancı grupların kontrolü altına geçti.
Türkiye ve Rusya’dan gelen ilk tepkiler Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın silahlı grupların eylemlerini “Suriye’nin egemenliğine bir saldırı” olarak değerlendirdi. Peskov, “Suriyeli yetkililerin bir an önce bölgeyi istikrara kavuşturmasından ve anayasal düzene dönmesinden yanayız” dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmalarla ilgili açıklama yaparak, “İdlib’e yönelik saldırıların” artışını vurguladı. Keçeli, “Son zamanlarda yaşanan çatışmalar bölgedeki gerginliği artırıyor” ifadelerini kullandı ve sivil halkın zarar görmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne verdikleri önemi yineledi. Halep’in ardından Hama’ya yöneliş; Humus göz önünde Bölgedeki bir kaynak, HTŞ’nin Humus’a girmesinin an meselesi olduğunu bildiriyor. Suriye ordusunun büyük bir direniş göstermemesi durumunda HTŞ güçlerinin kent merkezine ulaşma ihtimali yüksek. HTŞ’nin Humus’a yaklaşmasıyla, muhalif yerel gruplar orduya karşı saldırı başlatmış durumda. “Astana’nın sağladığı istikrar iyi değerlendirilmedi” yorumu Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ortak basın toplantısında, Suriye’deki olayların dış müdahale ile izah edilmesinin yanlış olduğunu belirttiler. Fidan, Astana sürecinin barış için büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti. ABD, Britanya, Fransa ve Almanya’nın ortak bildirisi ABD, Britanya, Fransa ve Almanya, Suriye’deki durumla ilgili ortak bir bildiri yayımlayarak, tüm taraflara sivilleri koruma çağrısında bulundu. Bölgede aktif güçler kimler? Suriye, Rusya ve İran; yeni saldırı dalgasının HTŞ destekli grupların Halep’in kontrolünü tamamen ele geçirmesine neden olabileceğinden endişe ediyor. İran güçlerinden önemli bir komutan bir çatışma sırasında yaşamını yitirdi. Suriye ordusu, Rusya tarafından eğitim almış özel birlikleri bölgeye gönderdi. Yıllardır İdlib’i kontrol eden HTŞ, Birleşmiş Milletler’in “terör örgütleri” listesinde yer alıyor ve Türkiye de bu grubu terörist olarak tanımlıyor. Türkiye-Suriye normalleşme girişimleri Yaşanan çatışmalar, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme çabalarının hızlandığı bir dönemde meydana geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad ile görüşmeyi umduğunu ifade ederek, Suriye’de kalıcı bir barışın sağlanmasının önemine değindi. |
NAMIK DURUKAN YAZDI Şam’ı ele geçirmek için “operasyon odası” kuruldu: HTŞ ve müttefikleri Şam’a 10 kilometre yaklaştı Sembol kent Dera, HTŞ’nin eline geçti, DSG petrol bölgelerine hakim oldu; SMO, Münbiç’e saldırı başlattı Suriye ordusu, tüm cephelerden Şam’a çekilirken: HTŞ, Humus’a yaklaşmakta Münbiç’e büyük saldırılar hazırlanıyor; SMO Münbiç’e asker sevkiyatı yapıyor: Sabah harekâtı bekleniyor HTŞ, Hama’ya 5 kilometre kadar yaklaştı; çok sayıda ilçe, köy ve askeri tesis HTŞ’nin kontrolüne geçti: Hedefteki Humus alınırsa Şam’ın önü açılacak PYD/YPG, Fırat’ın batısını terk ediyor: Tel Rıfat’tan sonra Menbiç’ten de çekiliyor Kuzeybatı Suriye’de sert çatışmalar: Harita değiştiren operasyonda Batı Halep’e yoğun bombardıman HTŞ liderliğindeki gruplar Halep’e bir kez daha yaklaştı; şehir merkezine girmeye çalışıyorlar HTŞ’nin Halep’in dış mahallelerine girdiği, Şam-Halep karayolunun kontrolünü elinde tuttuğu bildiriliyor Rus savaş uçakları Halep’i vurmakta: HTŞ destekli gruplar, YPG’nin denetimindeki hava alanına saldırı hazırlığı yapıyor İdlib, tamamen HTŞ liderliğindeki grupların kontrolüne geçti, hedef ise Hama: Gruplar kente girmeye başladı SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgelerinde saldırı başlattı; PYD/DSG hesaplarına ateş açılmakta Suriye Milli Ordusu, Tel Rıfat’a girmeyi başardı: ‘Münbiç’i hedef alıyoruz’ açıklamaları geldi Fırat’ın batısındaki hareketlilik devam ediyor: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da sınırlı operasyon yapacak olan İran milislerini denetim altına almayı hedefliyor Münbiç’e büyük saldırılar için hazırlık yapıldığı bildiriliyor; SMO güçleri geniş bir sevkiyat gerçekleştirdi SMO’nun ilerlemesi duraklama aşamasında; Suriye’de ordunun sınırlı direnişi sürmekte: ABD, Deyrizor’da alan genişletme operasyonu hazırlığı yapıyor Suriye ordusu birkaç gün içinde geri çekildi; HTŞ liderliğindeki gruplar Hama’ya girdi Humus düştü: Hizbullah güçleri Lübnan sınırına çekilmekte, Şam’a kuşatma devam ediyor
|
“`