Çocuk Komisyonu üyeleri, sosyal medyaya yaş sınırı incelemesi için 4 ülkeye gidecek: İlk durak Japonya

Çocuk Hakları Alt Komisyonu, Sosyal Medya Yaş Sınırını İncelemek İçin 4 Ülkeye Gidiyor

EVRİN GÜVENDİK/ANKARA-

TBMM’de İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulu Çocuk Hakları Alt Komisyonu, Türkiye’de giderek artan sosyal medya yaş sınırı tartışmalarını incelemek amacıyla Japonya’dan başlayarak yurt dışı ziyaretlerine başlıyor. 27 Ocak’ta Japonya’ya gidecek olan komisyon üyeleri, ardından İngiltere, Norveç ve ABD’yi ziyaret etmeyi planlıyor. Ayrıca, Avustralya’nın sosyal medyada yaş sınırını 16 yaş olarak belirlediği çalışmalar hakkında bilgi almak üzere büyükelçilik aracılığıyla temas kuracaklar.

Yerinde İncelemeler Yapılacak

Komisyon Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, kişisel görüşünün sosyal medya yaş sınırının “13 yaşla başlayıp kademeli olarak 16 yaşa çıkarılması” yönünde olduğunu belirtti. Katırcıoğlu, yaptıkları ziyaretlerde yurt dışındaki uygulamaları yerinde inceleyerek, kanun yapıcılarından ayrıntılı bilgiler alacaklarını ve uygulamaların etki analizlerini gözlemleyeceklerini dile getirdi.

Yasa Çalışmaları Ocak Ayında Başlıyor

Katırcıoğlu, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu ile ortak bir yasa çalışması için ocak ayında adım atacaklarını ve Aile, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlıkları ile iş birliği yaparak ortak bir çalışma metni oluşturacaklarını açıkladı. Ayrıca, sosyal medya yaş sınırı konusunda kademeli geçişin destekçisi olduğunu vurgulayan Katırcıoğlu, ilerleyen günlerde çocuklara da söz hakkı verileceğini ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuk il komitelerinden görüş alınacağını belirtti.

Teknolojiye Büyük Gözaltı

İSMAİL ŞAHİN- Çocuk istismarına karşı mücadele kapsamında, İngiltere’de sosyal medya devleri reşit olmayan çocukların yaş kontrolünü yüz tanıma teknolojisi ile yapacak. Ofcom verilerine göre, İngiltere’de 8-17 yaş arasındaki çocukların sosyal medya profiline sahip olduğu tahmin ediliyor. Yeni uygulama ile bu çocukları sitelerden uzaklaştırmak hedeflenmektedir.

Milyarlarca Sterlinlik Cezalar

Ofcom’un Çevrimiçi Güvenlik Yasası kapsamında, teknoloji şirketlerine çocukları korumada başarısız oldukları takdirde milyarlarca sterlinlik ceza verme yetkisi bulunmaktadır. Bu da sosyal medya devlerinden Meta için ciddi bir mali yük anlamına gelmektedir.

Ülkeler Arası Sosyal Medya Kısıtlamaları

Sosyal medya devlerinin giderek sıkılaştırdığı yaş kısıtlamaları, dünya genelinde farklı ülkelerde farklı uygulamalarla karşımıza çıkmaktadır. Bazı ülkelerde ise önemli adımlar atılarak çocuk istismarının önüne geçilmeye çalışılmaktadır:

  • AVUSTRALYA: 16 yaşından küçükler için sosyal medya yasağı getiren ilk ülke
  • ABD: Ebeveyn onayı olmadan 13 yaş altındaki çocukların platformlara girişine izin vermiyor
  • FRANSA: 15 yaş altındakilerin ebeveyn onayı alması gerekiyor
  • ALMANYA: 13 ila 16 yaş arasındaki gençlerin sosyal medya kullanımı için ebeveyn iznine ihtiyaçları var
  • NORVEÇ: Sosyal medya erişimi için minimum yaş sınırı 13
  • İSPANYA: 16 yaş altına sosyal medya yasağı getirme planları
  • GÜNEY KORE: Anne babaların oyun saatlerini belirlemelerine olanak tanıyan bir sistem uyguluyor
  • ÇİN: 14 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getiriliyor
  • YUNANİSTAN: Okullarda cep telefonu yasağı ve sosyal medya kısıtlamaları uygulanacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir