Bu hataları yapıyorsanız mutfakta zehir üretiyor olabilirsiniz!

Ev Yemeklerinde Gıda Güvenliği Riskleri ve Önlemleri

Uzman Dr. Yağmur Ekenoğlu Merdan, evde hazırlanan yemeklerin de gıda güvenliği açısından ciddi riskler oluşturabileceğini vurgulayarak, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Merdan, hijyen kurallarının sadece işletmelerde değil, evlerde de büyük önem taşıdığını aktarıyor ve evde tavuk yemekleri hazırlarken uyulması gereken basit kuralların sağlığın korunması için kritik olduğunu vurguluyor.

Özellikle çiğ tavuğun hazırlanması ve pişirilmesi sırasında yapılan hataların gıda kaynaklı hastalıklara yol açabileceğini belirten Merdan, alışverişten yemeğin saklanmasına kadar dikkat edilmesi gereken uygulamaları açıklıyor.

Alışveriş sırasında tavuk ürünlerinin diğer gıdalarla temasını engellemek için ayrı poşetlerde taşınması gerektiğini belirten Merdan, bu uygulamanın bulaşma riskini azaltacağını ifade ediyor.

Yemek hazırlığı öncesi ellerin en az 20 saniye sabunla yıkanması gerektiğinin altını çizen Merdan, çiğ tavuğun yıkanmadan direkt olarak pişirilmeye başlanmasının bulaşma riskini en aza indireceğini söylüyor.

“Etin iç kısmı pembe kalmamalı”

Tavuk etinin tamamen pişmesi gerektiğini belirten Merdan, iç kısmının kontrol edilerek pembe veya kanlı alan kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Merdan, pişirme sonrasında yemeğin uygun sıcaklık ve zaman yönetimiyle buzdolabında veya dondurucuda saklanmasının önemini vurguluyor. Ayrıca, sıcak havalarda yemeğin iki saatten uzun süre dışarıda bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.

Tüm bu uygulamaların bireysel ve toplumsal sağlığa hizmet ettiğini belirten Merdan, “Her bireyin evinde uygulayacağı hijyen ve gıda güvenliği adımlarının, gıda zehirlenmesi vakalarının önüne geçmede etkili olduğunu unutmamalıyız. Sağlıklı ve bilinçli bir toplum için, temel önlemlerin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olması gerekmektedir” diyor.

Related Posts

10 yılda Türkiye’de vaka sayısı arttı: Bu belirtiler varsa gecikmeyin!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadir Kaya, Türkiye’de cilt kanseri görülme oranlarının son 10 yılda hızla arttığını belirtti. Solaryum alışkanlığı, yaşlanma ve korunmasız dış ortam maruziyeti bu hastalığı tetikliyor. Peki, Türkiye’de neden bu kadar hızlı artıyor?

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.

Haftada bir yiyenin kalbi bayram eder! Kolesterolü silip süpürüyor, kanı yıkıyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Süs Havuzu Faciasında 4 Kişi Tutuklandı

Süs havuzu faciasında 4 tutuklama KIRKLARELİ – Kırklareli’nde bir çay bahçesinde süs havuzunda elektrik akımına kapılan 1’i çocuk 4 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’ü tutuklandı. Yayla Mahallesinde bulunan Mehmet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir