‘Ani’ bir gelişme olmazsa… Merkez Bankası’ndan indirim bekleniyor

“`html

Küresel Piyasalarda Belirsizlikler ve Gelecek Beklentileri

Ahlatcı Portföy Yönetimi Genel Müdürü Tonguç Erbaş, dünya genelindeki ticaret tarifeleri ve jeopolitik gerginliklerin piyasalar üzerindeki etkilerine dair açıklamalarda bulundu. Erbaş, “Yıl sonuna doğru, geçtiğimiz altı aydan daha güvenli bir zeminde olacağımızı öngörüyorum. Bu dönemde riskli varlıklara olan ilginin artmasını bekliyorum.” şeklinde konuştu.

Küresel finansal piyasalar, 2023 yılının ilk yarısında ABD’nin korumacı tariffelerinin ekonomiye olası yansımaları nedeniyle çeşitli belirsizlikler ve jeopolitik stres kaynakları ile dalgalı bir seyir izledi. ABD’nin ticaret politikaları ve Merkez Bankası’nın (Fed) çıkarımları, yatırımcıların risk alma isteği üzerinde baskı oluşturan etmenler arasında yer aldı.

Haziran ayında, Orta Doğu’daki gerginlik ve ABD ile Çin arasındaki müzakereler, piyasaların yönünü etkileyen unsurlar oldu. Bu olaylar sonucunda güvenli liman olarak değerlendirilen varlıklara rağbet arttı. Altının ons fiyatı, 3,500 dolara çıkarak tarihindeki zirve noktasını test etti.

Ancak ikinci yarıya girerken, jeopolitik çatışmaların azalması ve ABD’nin tarifeler konusunda daha uzlaşmacı bir tutum sergilemesi, küresel piyasalarda iyimser bir atmosferin oluşmasına zemin hazırlıyor.

TRUMP’IN TİCARET POLİTİKALARI PİYASALARI ETKİLİYOR

Tonguç Erbaş, ABD Başkanı Trump’ın yılsonu öncesindeki açıklamalarının yurt dışı piyasalarda belirleyici bir rol oynadığına dikkat çekti. Erbaş, “Trump, tarifelerle ABD’nin bütçe açığını azaltmaya yönelik adımlar atıyor. En büyük altın rezervine sahip ülkenin ABD olması dolayısıyla, ons altının artışı, maliyet ve rezerv değerlerinin göstergesi niteliğinde.” ifadelerini kullandı.

Erbaş, Trump’ın farklı coğrafi alanlarla ilgili taleplerde bulunduğunu ve tarifeler konusunda çeşitli adımlar attığını belirterek, “Sonuç itibarıyla, piyasalar üzerinde hızlı bir etki yaratılıyor; fakat bu süreçte geri adımlar atmayı da ihmal etmiyor.” dedi.

Erbaş, ABD’nin son dönem stratejilerinin, doların değer kaybını hedeflediğini belirterek, bu durumun ABD ekonomisine avantaj sağladığını söyledi. “Dolar, son 50 yıl içinde en hızlı değer kaybını bu yıl yaşadı. Tarifelerde orta bir yol bulunabileceğini umuyorum.” dedi.

FED’DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ

Erbaş, Fed’in Eylül ayındaki toplantısından faiz indirimleri beklediğini ifade ederek, “İki kez faizlerde indirim yapılmasını öngörüyorum. Fed, tarifelerin etkilerini gözlemlemek istiyor ve enflasyonda sınırlı bir etki olacağını düşünerek, ekonomiyi canlandırmak amacıyla gerekli adımları atabilir.” sözlerini kaydetti.

ABD TAHVİLLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER

Erbaş, yılın başında Trump’ın politik belirsizliklerinin piyasaları etkilediğini ve borçluluk oranlarının faiz seviyeleriyle ilişkili olduğunu belirtti. “ABD’nin 10 yıllık tahvil faizinin yıl sonunda yeniden yüzde 3.85 seviyelerine düşmesini bekliyorum.” dedi.

YILIN İKİNCİ YARISINDA GÜMÜŞ ÖNE ÇIKACAK

Erbaş, portföy yönetim şirketlerinin önümüzdeki beş yıl boyunca daha fazla öne çıkmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl içinde yaşanan riskler nedeniyle portföylerde altın ağırlıklarının artırıldığını belirtiyor.

Erbaş, “Altın yatırımı Türkiye’de oldukça popüler. Ancak yılın ikinci yarısında gümüşün daha uygun bir yatırım aracı olacağına inanıyorum. Büyük merkez bankalarının faizleri indirmesi durumunda, gümüş fiyatlarında bir artış bekliyorum.” dedi.

MERKEZ BANKASI’NDAN İNDİRİM BEKLENTİSİ

Tonguç Erbaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’daki para politikası toplantısına odaklandığını hatırlatarak, 350 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini belirtti. “Merkez Bankası’nın agresif kararlar almak istemediğini düşünüyorum. Yıl sonu faiz oranının %35 seviyelerine ulaşacağını öngörüyorum.” dedi.

Erbaş, küresel ekonomik büyüme tahminlerinin Türkiye’ye yansımalarını da değerlendirerek, “Ekonominin yavaşlaması, tüm sektörleri etkileyebilir. Ancak global soğumanın Türkiye’de beklenildiği kadar etkili olmayacağını düşünüyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“`

Related Posts

Teşvik sistemi yat imalatını ne kadar destekliyor?

Mevzuat bir yandan sektörün kıymetini bilir ve özel uygulamalar tanımlarken; diğer yandan sektör için en kritik destek unsurundan yararlanılmasını büyük ölçüde engellemektedir

Akaryakıta ÖTV zammı geldi: Benzin, motorin ve LPG fiyatı gece yarısı değişti

Akaryakıt fiyatlarına otomatik ÖTV zammı geldi. Benzin litre fiyatına 2,26 TL, motorine 2,12 TL, otogaza ise 97 kuruş zam yapıldı. Yeni fiyatlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de pompa fiyatlarına yansıtıldı. Benzin 51 TL’yi, motorin 52 TL’yi geçti.

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.

ABD’de açık iş sayısı mayısta arttı

ABD’de JOLTS açık iş sayısı, mayısta 7 milyon 769 bin ile Kasım 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Araç sahipleri dikkat! Sigortada yeni dönem bugün başladı

Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren araç sigortalarında önemli değişiklik bugün itibarıyla hayata geçti. Kaza sonrası ağır hasar gören araçlar perte çıkarılıyor ve sigorta şirketi bu masrafı karşılıyordu. Bundan böyle araçları perte çıkarmak daha da zorlaşacak. İşte detaylar…