Bir Depeg Olayı Daha Yaşandı: Bu Stablecoin Çakıldı!

Kripto para piyasasında ilginç olaylarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Bugün bir stablecoin projesi olan Raft (R) bir hackerın saldırısına uğradı. Bu gelişmenin ardından dolar sabitini kaybeden R, bir anda değerinin %70’ini kaybetti. Diğer tarafta hackerın işlem hareketleri izleyenleri şaşkına çevirdi.

Platform saldırıya uğradı stablecoin fiyatı çakıldı!

Bugün gelen haberlere göre, bir hacker Raft platformundan 1.577 ETH çaldı. İzini kaybetmek isteyen hacker, Tornado Cash’ten ilk etapta 18 ETH’yi akladı. Ancak, daha sonra ilginç bir şekilde 1.570 ETH’yi yaktı. Sadece, kalan 7 ETH’yi kendi hesabına göndermeyi başardı. Bununla birlikte işlem ücretlerinden sonra hacker’a sadece 14 ETH kaldı. Bu işlemler, izleyenleri şaşkına çevirdi ve hacker’ı alaya almaya başladılar. Bu arada, Raft saldırıya ilişkin olarak, “Potansiyel bir güvenlik açığının farkındayız. Şu anda araştırıyoruz ve mümkün olan en kısa sürede bir güncelleme sağlayacağız.” açıklamasını yaptı. Daha sonra stablecoin projesi, bir güncellemeyle son durumu paylaştı:

Güncelleme: R’nin daha fazla basılması durduruldu. Mevcut kullanıcılar hala pozisyonlarını geri ödeyebilir ve teminatlarını alabilirler.

Bu hac olayı stablecoin fiyatında çöküşü tetikledi. Bu gelişmenin ardından, Raft (R) dolar sabitini kaybederek, %70 oranında değer düşüşü gördü. Bu süreçte R, 0.30 dolar seviyelerine kadar geriledi. Daha sonra toparlanmayı çalışan R, yazı sırasında, 0.709 dolar seviyelerinden işlem görüyordu. Bu da hala daha değerinin %30’unun geri alamadığı anlamına geliyor.

R günlük fiyat grafiği. Kaynak: CoinMarketCap

Raft, finansal desteği için itibari paradan vazgeçiyor

Bu arada R stablecoin’i tek bir kripto varlıkla teminatlandırılmış durumda. Bu da likit staking lideri Lido’nun staked Ethereum’u (stETH). Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Raft, bu yılın Haziran ayında tek bir kripto varlıkla desteklenen R adlı yeni ABD doları stablecoin’i piyasaya sürdü. Protokolün belgelerine göre, stablecoin, fiyatını 1 dolar civarında tutmak için hem sert hem de yumuşak sabitleme mekanizmalarını kullanıyor. Sert sabitleme, istikrarlı bir fiyatı korumak için arbitraja dayanıyor. Yumuşak sabitleme, kullanıcıları “sabitlemenin gelecekte korunacağı beklentisine” dayalı olarak hareket etmeye teşvik etmeye dayanıyor.

En büyük stablecoin’ler olan Tether’in USDT’si ve Circle Internet Financial’ın USDC’si ABD Hazineleri gibi geleneksel varlıklarla destekleniyor. Bunun yerine kripto varlıklarla desteklenenler karışık bir başarı elde etti. Ethereum tabanlı tokenlar, stablecoin’ler ve ABD devlet tahvilleri gibi gerçek dünya varlıklarının bir kombinasyonu ile teminatlandırılan MakerDAO’nun DAI’si, yaklaşık 4,6 milyar dolarlık piyasa değeri biriktirdi. Bu arada, Do Kwon’un LUNA token’ıyla desteklenen UST’si bir yıl önce dramatik bir şekilde çöktü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir