Altın ve doları olanlar dikkat! Gözler çarşamba gününe çevrildi: ‘Sürpriz olursa zirve yapar’

Altın Fiyatları Yeni Haftaya Yön Arayışında

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşün ardından yeni haftada yön arayışında. Gram altın fiyatı 4 bin 305 TL’yi gördükten sonra geçtiğimiz hafta kritik eşik olan 4 bin TL’nin altına sarkarak 3958 liraya kadar gerilemişti. Yeni haftada özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’ı görevden almayacağına ilişkin açıklamaları piyasalarda tansiyonu bir miktar düşürdü. Ancak gözler çarşamba günü açıklanacak olan kritik gelişmeye çevrildi.

GÖZLER ÇARŞAMBA GÜNÜNDE! İŞTE BEKLENTİLER

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) mayıs ayı faiz kararını açıklayacak. Peki faizde beklentiler neler? Bir sürpriz durumunda altın ve dolarda ani hareketler olur mu? Yeniden 4 bin 100 TL’nin üzerine çıkan gram altında tahminler neler?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri açıklayan 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Donald Trump’ın daha önce Fed ile ilgili faizleri düşürme çağrıları vardı. Bu çağrılara Fed’in olumlu bir yanıt vereceğini düşünmüyorum. Tarifeler konusundaki belirsizlik ve önümüzdeki dönemde ABD ticaretine olan etkisi, enflasyonist baskısı henüz görülmedi. Bu netleşene kadar faizde bir düşme söz konusu olmaz. Mevcut durumu izlemek anlamında büyük ihtimalle Fed faizlerde değişiklik yapmayacaktır.

‘SÜRPRİZ OLURSA ALTIN ZIRVE YAPAR’

Fed’in faizleri indirmesi sürpriz bir hareket olur. Bu da altının hızlı bir şekilde yükselmesi anlamına geliyor. Sürpriz bir indirim olursa altında yeni zirveleri test etme ihtimali artar.

Ons altında orta vadeli göstergeler henüz yukarı sinyali vermedi. 3 bin 380 dolar seviyelerinde hareketleri yakından takip etmemiz lazım. 3 bin 380 doların üzerinde uzun süre kalamazsa tekrar aşağı yönlü hareket söz konusu olabilir.

‘PAS GEÇERSE ALTINDA DALGALANMA KAÇINILMAZ OLACAK’

Fed faizleri pas geçerse büyük ihtimalle altında yeniden dalgalanma kaçınılmaz olacak. Ons altında 3 bin 240 dolar ile 3 bin 380 dolar bandında dalgalanma bekliyoruz.

Altın fiyatlarında son günlerde yaşanan yukarı yönlü hareket ‘acaba Fed, Trump’ın tehditlerine karşı faizleri düşürerek cevap verir mi?’ şeklinde bir soru işareti de uyandırıyor.

‘GRAM ALTINDA HAREKET TEPKİ ÇIKIŞI! DİKKATLİ OLMAK LAZIM’

Gram altında 3 gündür aşağı sinyalleri var. Burada da 4 bin 155 TL seviyeleri kritik. Buraya dikkat etmek lazım. 4 bin TL’nin hemen altında bir destek var. 3 bin 980 TL seviyeleri önemli destek gibi görünüyor. Yön aşağı olduğu için bu hareketleri tepki çıkışı olarak yorumluyoruz. Tepki çıkışının bitebilmesi için 4 bin 180 TL seviyelerinde en az 3-4 gün tutunması lazım. Şimdilik gram altındaki hareket tepki çıkışı. O nedenle dikkatli olmak lazım.

DOLARDA BEKLENTİLER NE?

Dolar/TL’ye baktığımızda burada kontrollü yukarı hareket devam ediyor. Zaman içerisinde aylık faizin altında kalacak şekilde kurların yukarı doğru gideceğini öngörüyorum. Orta vadede hedef 42 TL. 1 yıl içinde 42-43 TL’ye kadar çıkma ihtimali var. Aylık yüzde 1-1.5 civarında bir getiri ile dolar/TL yukarı gidecekmiş gibi. Hafif hafif ancak aylık faiz getirisinin altında bir yükselişle yukarı doğru gitmeye devam edeceğini söyleyebilirim.

FED FAİZ KARARI DOLAR/TL’Yİ ETKİLER Mİ?

Fed faiz kararı dolar/TL’den ziyade paritelerden dolayı etkili olabilir. Dolarda çıkışı etkilemez ama yurt dışında Fed faiz kararı nedeniyle dolar zayıflarsa bizde euronun yükseldiğini görebiliriz. Bu durumda içeride dolar/TL sabit kalır. Diğer para birimlerinde hareketleri daha fazla görürüz gibi.

Dolar global çapta yükselirse, yurt içinde kontrollü şekilde artabilir. Euro/dolar paritesine bakarak TL/dolar ve TL/euro hareketlerini birlikte değerlendirmekte fayda var. Burada sepet hareketine bakmamız gerekiyor.

Related Posts

ATM’lerin bilinmeyen 7 özelliği: Bu işlemler şubeye gitmeden yapılıyor

Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan ATM’ler, sadece para çekmekle kalmıyor birçok bankacılık işlemini tek tuşla yapmayı mümkün kılıyor. Peki, bu cihazlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Tazminat yakacak o ifade! Haklı olsa da…

Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkı ile ilgili, dikkatten kaçan küçük ayrıntılar yılların emeğini boşa çıkarabiliyor. Yıllarca çalışan ancak haklı sebeplerle istifa eden kişiler, işten ayrıldıktan sonra kıdem tazminatı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir