Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel çocukların eğitimine katkı sunmak maksadıyla Bakanlık olarak 2022-2026 yıllarında uygulanmak üzere, “Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Aksiyon Planı” hazırladıklarını bildirdi.
Özer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, her çocuğun eğitime eşit erişim hakkı olduğunu ve bu kapsamda fırsat eşitliğini artırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Özel eğitime gereksinimi olan çocukların eğitim süreçlerini desteklemek hedefiyle faaliyetler yürüttüklerini belirten Özer, ülke genelinde kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrenci sayısının 334 bin 366 olduğunu söz etti.
Özer ayrıyeten, 79 bin 832 öğrencinin özel eğitim sınıflarında, 60 bin öğrencinin özel eğitim okulunda, 10 bin 578 öğrencinin meskende ve 993 öğrencinin de hastanede eğitim hizmetinden yararlandığını kaydetti.
– Aksiyon planı 2022-2026 yıllarında uygulanacak
Özel öğrenciler için 34 pansiyonlu özel eğitim okulunun hizmet verdiğine işaret eden Özer, “Özel çocuklarımızın eğitimine katkı sunmak gayesiyle Bakanlık olarak bir birincisi daha gerçekleştirdik ve 2022-2026 yıllarında uygulanmak üzere ‘Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Aksiyon Planı’ hazırladık.” bilgisini verdi.
Özer, husus hakkında paydaşlarla işbirliği gerçekleştirerek durum tespiti için saha araştırması yapıldığını, öğrenci, aileler, öğretmen ve okul yöneticileriyle anketler düzenlendiğini ve bu kapsamda Bakanlık bünyesinde bir kurul kurduklarını aktardı. Özer, şunları kaydetti:
“Türkiye genelinde uygulaması yapılan saha araştırmasına, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında lise kademesinde tahsil gören 6 bin 871 özel eğitim öğrencimiz, 79 bin 227 velimiz, tüm kademelerde misyon yapan 44 bin 176 öğretmenimiz ve 10 bin 220 okul yöneticimiz katıldı. Saha araştırmasından elde ettiğimiz bilgileri tahlil ettik. Çalışmalar sonucu oluşturduğumuz Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Aksiyon Planı’mızın taslağını iç ve dış paydaşlarımızla tekrar değerlendirdik.”
– Aksiyon planı ile âlâ uygulama örnekleri geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak
Tüm çalışmalar sonrası hazırlanan, Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Ulusal Aksiyon Planı’nın bu alanda bir birinci olduğunu vurgulayan Özer, şöyle devam etti:
“Özel eğitime muhtaçlığı olan çocukların eğitim süreçlerini desteklemek, hayata ahenklerini güçlendirmek ve velilerin üzerindeki maddi ve manevi yükü hafifletmek maksadıyla birinci kere kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulaması için kapsamlı bir yol haritası sunan aksiyon planı hazırladık. Hareket planı ile ulusal seviyede uygulamalarda işbirliğini artırarak kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrencilere yönelik hizmetlerimizin kapsamını genişletiyoruz. Hareket planı ile ülke genelinde bu alanda güzel uygulama örneklerini geliştirecek ve yaygınlaştıracağız. Ayrıyeten öğretmen ve okul yöneticilerinin kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarına yönelik mesleksel donanımlarının artırılması ve ailelerin desteklenmesi yoluyla sunulan eğitim hizmetlerimizi de geliştireceğiz.”
– Aksiyon planı dört siyaset alanından oluşuyor
Yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanan ulusal aksiyon planının; “Eğitim Öğretime Erişim”, “Eğitim ve Öğretimde Kalitenin Artırılması”, “Farkındalık ve Tavır Artırma” ve “Yasal Düzenlemeler” olmak üzere 4 siyaset alanı, 19 hareket unsuru ve 51 göstergeden oluştuğunu kaydeden Özer, “Eylem planı ile özel eğitim gereksinimi olan öğrencilere ülke genelinde sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğini artırmayı, izlenebilir ve denetlenebilir bir sistem oluşturmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Özer, hareket planının “meb.gov.tr” adresinden erişime açıldığını duyurdu.