Çin’de insansı robotlar insanlarla birlikte yarıştı

Dünyanın İlk İnsan ve Robot Yarı Maratonu Pekin’de Gerçekleşti

Dünyanın ilk insan ve robot yarı maratonu, başkent Pekin‘de düzenlendi. “Pekin E-Şehir Yarı Maratonu ve İnsansı Robot Yarı Maratonu” adıyla anılan etkinlik, spor ve teknolojinin ilginç bir karışımını sunarak katılımcıları büyüledi.

21,1 kilometrelik parkurda binlerce koşucunun katıldığı yarı maratonun yanı sıra, güvenlik nedeniyle ayrılan paralel bir parkurda insansı robotlar da kendi aralarında yarışarak ilgi çekici bir gösteri sergilediler.

Robot Yarı Maratonu’na katılan 20’den fazla ekip, robotik şirketlerden üniversitelere, araştırma enstitülerinden robot kulüplerine kadar geniş bir yelpazede insansı robotlarını yarıştırdılar.

Yarışın Kazananı: “Tiangong Ultra”

Pekin İnsan Robotiği İnovasyon Merkezi tarafından geliştirilen “Tiangong Ultra” isimli insansı robot, yarışı 2 saat 40 dakika 42 saniyelik dereceyle birincilikle tamamlayarak zirveye çıktı.

Robottaki insan hareketlerini taklit eden algoritmanın, Xiaomi’nin yan kuruluşu 1810.HK ve Çinli şirket UBTech tarafından ortaklaşa geliştirildiği belirtildi.

“N2” adındaki küçük boy insansı robot modeli yarışta ikinci ve üçüncü sırayı kaparak dikkatleri üzerine çekti. Noetix Robotics’ten mühendis Cui Vınhuo, robotları farklı görevlerle programladıklarını ve hedeflerine başarıyla ulaştıklarını ifade etti.

Robot biliminin karmaşık bir sistem olduğunu vurgulayan Cui, müşterilerin daha ileri kullanım alanları için robotları eğitebileceklerini ve bu şekilde sektöre katkı sağlayabileceklerini belirtti.

Yarış Esnasında Yaşananlar

Bazı insansı robotlar yarış sırasında beklenen performansı gösteremedi. Start çizgisinde takılan bir robot uzun süre kalkamadı. Öte yandan, yönünü kaybeden bir başka robot bariyere çarpınca kontrolü sağlayan ekibin üyelerinden biri düştü.

Çok sayıda robotun denge sorunu yaşadığı ve düştüğü görüldü. Sorun yaşayan robotlara, golf araçları tarafından destek sağlandı.

Robotlar Gelecekte Nasıl Kullanılacak?

Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi’nde yer alan “Pekin E-Şehir”, ileri teknolojilere odaklanmış bir bölge olarak robotları maratonlara teşvik ederek endüstri standartlarını yükseltmeyi hedefliyor.

Robotların, afet kurtarma operasyonlarından zehirli atık temizliğine kadar birçok alanda kullanılabileceği düşünülüyor.

Pekin E-Şehir İdari Komitesi Direktör Yardımcısı Li Çüen, insansı robotların maraton koşmalarının geleceğe yönelik heyecan verici bir adım olduğunu vurgulayarak, her robotun bitiş çizgisinde bıraktığı izin madalyadan daha değerli olduğunu söyledi.

Related Posts

Summer Game Fest 2025 gerçekleşti; işte tanıtılan oyunlar ve fragmanlar

Yeni oyunların fragmanlarının gösterildiği, haberlerin aktarıldığı Summer Game Fest 2025 gerçekleşti. Peki hangi oyunlar tanıtıldı? İşte etkinlikte öne çıkanlar:

Kontakt lenste yeni çağ: Görüş gücü artıyor

Güç gerektirmeyen şeffaf lensler, göz kapakları kapalıyken bile kızılötesi algıyı artırıyor ve renk körlüğü ile güvenlik uygulamalarında devrim yaratma potansiyeli taşıyor. Bilimsel dergide yayımlanan bir makaleye göre; Çin Bilim ve Teknoloji …

WhatsApp’ta grup araması olmadan sesli sohbet dönemi başladı

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp kullanıcılarına daha iyi hizmet sunabilmek adına kendisini geliştirmeye ve bünyesine yeni özellikler eklemeye devam ediyor. Bu sefer uygulamaya gelen yeni özellik tam bir kullanıcı dostu. Artık, grup araması yapmadan doğrudan sesli sohbet başlatılabiliyor. İşte WhatsApp’ın yeni güncellemesiyle gelen değişiklikler…

Frontera’yla hedefini yükseltti

Crossland’in yerine Frontera’yı konumlandıran Opel, satışa sunduğu modelle Türkiye’deki yıl sonu hedefini yükseltti. Bu yıl toplamda 25 bin adet elektrikli ve hibrit model satmak istediklerini vurgulayan Opel Marka Direktörü Yiğit Yantaç, “Frontera’dan toplamda 8 bin adet satmak istiyoruz. Toplam satışta bu modelin katkısıyla 70 bin adedi geçebiliriz” dedi.

Kabileler yüksek hızlı internet kullanırken Türkiye neden geride

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Starlink’in Türkiye’de kullanılamaması konusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na bir soru önergesiyle taşıdı. Dinçer, “Kabileler bile yüksek hızlı internete erişirken …

YouTube sahte fragmanlara karşı harekete geçiyor!

Yapay zeka formatında videoların artmaya başladığı günümüzde, Youtube hem bu videolara hem de sahne görüntülerle film fragmanı hazırlayan kanallara dur demeye hazırlanıyor.